Olimpiai előkészítő szakkör indul csillagászatból

Szerző: Udvardi Imre Közzétéve:

Hazánk 2011 óta vesz részt sikeresen a Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia (IOAA) versenyein. Ezekre a versenyekre komoly felkészítés után, többlépcsős versenyeken való válogatás eredményeként nevezzük az 5 fős csapatunk tagjait. (A versenyről az alábbi helyen lehet olvasni: www.bajaobs.hu/ioaa).

Az érdeklődő diákok felkészítő szakkörön vehetnek részt az ELTE-n. Mivel az olimpia komoly ismeretek, képességek meglétét igényli fizikából, matematikából és csillagászatból, a felkészülésnek döntő szerepe van a sikeres olimpiai szereplésben. Ezekre a foglalkozásokra elsősorban a felsőbb (10.–11.–12.) évfolyamokra járó érdeklődőket várjuk.

Korábbi tapasztalatok alapján azonban sok alsóbb éves is szívesen bekapcsolódna az olimpiai szakkörök munkájába, de tanulmányaikban még nem tartanak ott, hogy a meglévő ismereteik lehetővé tegyék a szakköri munka sikerességét.

Nekik ajánljuk a november 6-án induló „elő-szakkört”, amelynek helyszíne az Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium.

Ezen a szakkörön megismerkedünk azokkal a fogalmakkal, törvényekkel, módszerekkel, amelyek megkönnyítik a következő évi „nagy” szakkörös szereplést. Így a 8–9–10. évfolyamra járó, csillagászat iránt érdeklődő fiatalokra számítunk.

A tanév során 8 alkalommal, péntekenként 15.00–18.00-ig lesznek foglalkozások az Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium fizika előadójában, amelynek címe: 1043 Bp. Tanoda tér 1. (A 3-as metró újpesti végállomásától 5 percre.)

Ezeket a foglakozásokat Udvardi Imre, az iskola fizikatanára vezeti.

A szakköri foglalkozások után 18.00–21.00-ig az iskola Kulin György csillagdájában nyilvános észlelések lesznek. Ezekre bárki eljöhet, így a szakkörösök is. Mind a szakkör, mind a bemutatók ingyenesek!

Érdemes figyelni a gimnázium csillagászati szakkörének honlapját is: www.kulincsillagda.hu

A foglalkozások időpontjai:

nov. 06.nov. 27.dec. 11.jan. 15.
febr. 12.febr. 26.márc. 19.márc. 26.

A járványhelyzetre való tekintettel tervezzük a foglalkozások online közvetítését, erről a szakköri honlapon adunk tájékoztatást.

Budapest, 2020. okt. 13.

Udvardi Imre              (imre.udvardi@gmail.com)

Kategória: Észlelések