4. Csillagász tábor


A 4. tábor borús/esős idővel indult ezért az első napokban ki se tudtuk tenni a távcsöveket. Igazából akkor se mentünk volna többre ha tiszta lett volna az ég, ugyanis az új hátsó szomszéd előtti utcai lámpa a fél égboltot tönkretette a fényszennyezésével. A másik irányban egy templomtorony volt kivilágítva nagy teljesítményű reflektorokkal. Az utolsó napokban amikor már a felhők is úgy akarták, egy erős akkumulátorral kitelepültünk a falu szélére ahol némivel kevesebb volt a zavaró közvilágítás. A guideolásos mélyégfotózás technikája már egy őszi Orion-köd fotózáskor összeállt a fejünkben, már csak újra fel kellett eleveníteni.

Először az Androméda ködre fotóztunk, összben 8db négy perc körüli képet dolgoztunk össze. Az eredmény nagyon zajos lett, de legalább már kirajzolódott a galaxis formája. Két napra rá a Szivar galaxis (M82) és a hozzá „közeli” M81-es spirálgalaxist fotóztuk, ami így egy képen jelenik meg. A 2. táborban már sikerült közeli képet készíteni az M82-ről, most egy kisebb nagyításra ráfért az M81 is.

Ugyanezen az estén a tejút sávjában, a zenit közeli Fátyol-ködöt vettük célba ami egy igen halvány és nehezen fotózható objektum. A távcsövet mozgató mechanika egész pontosan követte az ég mozgását de 15-20 másodpercenként egy kicsit korrigálni kellett hogy a ködünk ne húzzon csíkot az elmozdulástól. Szerencsére nem volt semmilyen technikai gondunk azon az estén, sikerült 3 x 14 percet exponálni a Fátyolra. Az észlelés befejeztével készítettünk ~15 perces dark képeket is, ami a képek feldolgozásakor segít a rajtuk lévő zajt kiszűrni. Az eredmény messze jobb lett mint amire számítottunk, de azt éreztük hogy legközelebb nem Rózsaszentmártonba megyünk észlelőtáborra.