Hatalmas fröccsenés a Napon

Szerző: Horváth Balázs Közzétéve:

Az idei ágasvári táborban a már publikált Észak-Amerika köd és Triangulum-galaxis mellett sok más anyagot is készítettünk a délelőttök folyamán amiből eddig még semmit nem tettünk közzé itt a honlapunkon.

Készült több mint 200x fél percnyi videó a Nap felszínéről H-alpha tartományban, ennek a tetemes adatnak a feldolgozása nem kis feladat volt, ezért elhúzódott az év végére a napkitörés felvételek elemzése.

Magát a módszert már több mint egy éve ismertük: a H-alpha naptávcső kihuzatába egy 0.3 megapixeles Scopium bolygókamerát teszünk ami elé egy Barlow kétszerezőt rögzítünk hogy a fókuszpontot megfelelően be lehessen állítani. A kamera felbontása nem túl jó, viszont a tömörítetlen videofelvétel és egyéb apróságok miatt nagyon jól alkalmas ennek a kis eszköznek a felvétele a szoftveres utómunkára. A kamera által felvett videót egy laptop monitorán követjük fél percig, ez alatt ügyelni kell arra hogy a Nap ne hagyja el a látómezőt, majd ha minden jól ment akkor a fél perc leteltével nem sokkal indulhat a következő felvétel.

Az élességállítástól kezdve az észlelés végéig egy jól árnyékolt helyre kell behúzódni hogy a laptop tükröződő monitorát ne vakítsa el az erős napsugárzás. Jobb híján ezt egy takaró, sátor vagy hálózsák szokta jelenteni, valahogy így:

IMG_0111

A 2012 nyári napkitörés felvételem ugyanezzel a technikával készült, (igaz akkor a kitörések intenzitásában nagyobb szerencsénk volt mint idén) viszont az utómunkát illetően volt még hova fejlődni. Az animáció képe össze-vissza ugrált és kevés képkockából állt, emiatt magának a kitörésnek a lezajlása nagyon szakadozott volt. A tavalyi 17 és 19 képkockás animációk után idén egy 39 és egy 198 képkockás videót is készítettünk.

A sok felvétel megkövetelte hogy teljesen máshogy álljunk hozzá a feldolgozáshoz mint korábban. Most nem fért bele hogy a 200 videót egyesével dolgozzuk fel mint korábban, ezért a Batch processing beállítást használtam a Registax nevű népszerű kép és videófeldolgozó szoftverben. Itt kis próbálgatással beállítottam egy  olyan sémát ami jó eredményt adott az összes felvétele, majd megadtam hogy mind a 200db videót a megadott alignolással, stackeléssel és wavelet beállításokkal dolgozza fel. (Egy fél perces videó körülbelül 900 képkockából áll, a program ezeket először egymásra igazítja majd a hasznos részleteket összeadja így a 900 életlen képkockából egy sokkal élesebbet kaphatunk a végén.) A 150GB videó kidarálása egész éjszaka égette egy 8 magos gép processzorát, reggel nagy örömömre az összes videónak készen volt a kidolgozott képe, nem fagyott le a feldolgozás. Ez az automatizált funkció legalább egy fél nap monoton kattintgatástól mentett meg úgyhogy nagyon jól jött!

1 Registax batch processing

A kész képeket a továbbiakban Adobe Camera Raw-ban húzattam, javarészt a Blacks és Clarity csúszkákkal hogy minél jobban kihangsúlyozottak legyenek a részletek és a zaj minél jobban eltűnjön a képekről. Az így elkészült képeket külön rétegenként betöltöttem Photoshopba, ezeket itt újra egymásra igazítottam az Auto-Align Layers paranccsal, majd a rétegeket külön lementettem képként egy beépített script segítségével.

2 Load into Layers

 

3 Align Layers

 

4 Aligned Layers, script

A képek elnyerték végső formájukat, mint amikor pálcikaembereket rajzolunk papírcetlikre. Már csak azt kellett megoldani hogy ujjal pörgethetőek legyenek, azaz hogy összeálljon az animációt. Vágóprogramban beállítottam hogy a betöltött képek 1/6 másodperc hosszan jelenjenek meg, majd felhúztam az idővonalra a kitörésről készült összes anyagot, ezután kis szünetet tettem majd 1/15 másodperc hossz beállítással újra felmásoltam az anyagot az idővonalra így kaptam egy lassabb majd egy gyorsabb animációt.

Az első animáció 39 képkockából áll, ezen a legszembetűnőbb a 2 óra irányban mozgolódó anyagfelhő, de szemfülesek egyéb részleteket is észrevehetnek a sokadik lejátszás során. A felvételek szeptember 6-án, 15:44 -16:10 között készültek.

A második videó okozta a legnagyobb fejtörést az utómunkában, pechünkre az észlelés első 1 órájában szinte semmi említésre méltó nem történt de megérte kivárni mert az észlelés legvégén hirtelen két egymástól független anyaglöket is elindult, amelyikből a második egyenesen a fáklyaerdő közepében robbant ki, kilökve az ott álló anyagot, mint valami galaktikus spriccelés. A lenti felvétel észlelése szeptember 7-én 13:01 -15:44 között zajlott, a fröccsenés 10 perc lezajlása alatt nyomtalanul eltűnt ezért nagy szükség volt a folyamatos kitartó videógyártásra.