Napkitörés videón!

Szerző: Horváth Balázs Közzétéve:

Napkitörés videó youtube

19-én nagy szerencsével sikerült megörökíteni egy komoly napkitörést! Alapból azt a széles gőzölgő szörnyeteget vettem célba ami 12 óránál látszik a videón, de mivel órákig nem produkált semmit egyre ritkábban néztem rá a laptopra… aztán egy hosszabb kihagyás után odanézek, és kiállt valami a felszínből ami addig nem volt ott.

Gyorsan elkezdtem készíteni a felvételeket, de az egész sokkal gyorsabban, és nagyobb intenzitással történt mint ahogy vártam.

Konkrétan az első megpillantás után 8 perccel már kilógott a képből a kitörés, utána 20 percre pedig a nyomát se lehetett látni!? Úgyhogy mire észbe kaptam már véget is ért…

A kitörés után gyönyörűen kivehető ahogy szálasan visszahullik az anyag a felszínre:

Ha leszámítjuk hogy a kitörés már elkezdődött amikor észrevettem, akkor is max. 40-45 perc telt el a kirobbanás kezdetétől a visszahullás befejezéséig. Hihetetlen hogy ez milyen sebességet jelent, csak hogy az arányokba belegondoljunk:

Naprendszer méretarányai Nap, Föld

Az előbbi kitörés másnapján, 20-án készült egy másik felvételsorozat fél 2 és háromnegyed 5 között, egy elég aktív régióról. Érdekes ahogy a két-két fáklya között áramlik az anyag: