Friss Nap képek

Szerző: Horváth Balázs Közzétéve:

Friss Nap képek

A Szuhán megtartott 5. Csillagász Tábor utolsó napján, több mint 5 év után végre sikerült fókuszba csalnunk a Nap felszínét és kitöréseit a H-alpha szűrős naptávcsövünkön. A szabad szemes észlelés már a kezdetektől fogva működött, viszont képtelenek voltunk kamerával felvenni a kitöréseket, csak egy nagy piros pacát kaptunk évekig.

A megoldást végül egy Barlow 2x jelentette ami a távcső gyújtótávját hosszabbítja meg. Ezt a kameránkra erősítve már fókuszba lehetett állítani a kamera CCD érzékelőjét.

A Scopium bolygókamera felvételeit SharpCap rögzítette, feldolgozáshoz Registax 6 szoftvert használtunk, a szett észlelés közben:

Nap észlelési szett

Coronado PST Scopium

A Nap ebben az évben van aktivitási ciklusa csúcsán, ezért szinte minden nap hatalmas anyagot dob le magáról. A kameránk képét egy laptopra küldtük ki, ahol kezdetben kiválasztottunk egy érdekes régiót. Az egy-egy felvételt végül Photoshopban korrigáltuk, de ezek sokszor homályosak maradtak a légkör zavartsága miatt:

Naprészlet 2012.09.17

Naprészlet (2012.09.17. 11:05 Budapest, Celestron EQ-5 mechanika, 40/400 Coronado PST naptávcső, Scopium bolygókamera + Barlow 2x, feldolgozás: Registax, Photoshop)

SOHO napszonda felvétel

Ugyanez a SOHO napszonda szerkesztett felvételén

Később megpróbáltunk panorámát készíteni, hogy a teljes Napkorong egy felvételre kerüljön, ekkor körbefotóztuk a Napkorongot úgy hogy a kitörések látszódjanak, majd úgy hogy a felszín textúrája látszódjon, a kettőt ugyanis lehetetlen egy felvételen rögzíteni mert a kamera dinamika tartománya nem tudja kezelni a köztük lévő fényesség különbséget. A két panoráma korongot végül egymásra tettük így egy képen van rajta a felszín és a rajta lévő kitörések:

Napkorong 2012.09.21. Budapest

Napkorong (2012.09.21. 14:12 Budapest, Celestron EQ-5 mechanika, 40/400 Coronado PST naptávcső, Scopium bolygókamera + Barlow 2x, feldolgozás: Registax, Photoshop)

A SOHO napszonda teljes korong felvétele

A SOHO napszonda teljes korong felvétele, rajta ugyan azokkal a fortyogásokkal mint ami a saját képünkön is kivehető

A legújabb módszerünk a részletfotózáshoz , hogy 1 perces videókat készítünk az aktuális részről. A videó minden másodperce 30 képkockát tartalmaz, a teljes videó több ezret. A videót Registax programmal dolgozzuk fel, ami kiválasztja a legélesebb, legtisztább képkockákat, majd azokat úgymond összeadja. Ezzel a módszerrel sokkal tisztábban kirajzolódnak a kitörések részletei, és a felszín textúrája:

Naprészlet 2012.09.25. Budapest

Naprészlet (2012.09.25. 10:22 Budapest, Celestron EQ-5 mechanika, 40/400 Coronado PST naptávcső, Scopium bolygókamera + Barlow 2x, feldolgozás: Registax, Photoshop)

Naprészlet 2012.09.30. Budapest

Naprészlet (2012.09.30. 14:00 Budapest, Celestron EQ-5 mechanika, 40/400 Coronado PST naptávcső, Scopium bolygókamera + Barlow 2x, feldolgozás: Registax, Photoshop)