Csillagászati Diákolimpia válogató

Szerző: Horváth Balázs Közzétéve:

Április elején ismét a Könyves Kálmán Gimnázium rendezésében zajlott a Nemzetközi Csillagászati Diákolimpia magyarországi válogatója. A versenyt egy három fordulós internetes kvalifikáció előzte meg, az ezeken legjobban teljesítő 11 diák mérhette össze a tudását.

Először egy másfél órás elméleti-számolásos feladatlapot kellett megoldaniuk a versenyzőknek, majd egy felfújható planetáriumban kellett észlelést végezniük, végül számítógépes adatfeldolgozás várt rájuk.

Diákolimpián minden országot 5 diák képviselhet. Hárman már a tavalyi román diákolimpián is részt vettek ezért ők automatikusan bekerültek az idei csapatba is – ők versenyen kívül vettek részt. A mostani országos versenyen a fennmaradó 2 szabad hely megszerzése volt a cél: az első 3 legjobban teljesítő diák közül további évközi felkészítőtáborokban fog eldőlni, hogy melyik kettő vehet részt a 9. Nemzetközi Csillagászati Diákolimpián (IOAA), Indonéziában.

Örömteli hír számunkra, hogy Tószegi Balázs, Könyves diáknak a II. helyezést sikerült besepernie, ezzel olimpiai kerettag lett! Bízunk benne hogy a felkészítőtáborok végeztével be fog kerülni az 5 fős magyar keretcsapatba. A II. hely mellé egy különdíj is társult: Balázsnak sikerült a legjobban a kozmológia feladata, ezért könyvjutalomban részesült.

Kategória: Diákolimpia