Megkezdődtek a távészlelések

Szerző: Horváth Balázs Közzétéve:

SSO itelescope picture

Az MCSE-s téli táborban megismertünk egy csomó hasonló érdeklődésű amatőrcsillagászt, akiket túlnyomó többségben az elméleti csillagászat érdekelt. Már a bemutatkozáskor is többen említettek egy weboldalt, ahol távcsöveket lehet bérelni.

Az ötlet először elég furcsán adta ki magát, ha fizikailag nem vagyunk a távcső mellett úgy nincs meg a feelingje az egésznek. Később jobban belegondolva eszembe jutott, hogy 2011 tavaszán gyakorlatilag ugyanezt csináltuk a piszkéstetői obszervatóriumban is amikor az M27-re exponáltunk.

A táborban néhány frissen megismert diákkal megbeszéltük, hogy később is tartani fogjuk a kapcsolatot és összehozunk valami exobolygó mérést. Mielőtt ilyen nehéz témákkal kezdenénk, két könyveses diákkal, Kis Krisztiánnal és Tószegi Balázzsal megbeszéltük, hogy kipróbáljuk az iTelescope oldalát. Kezdésnek beregisztráltam, megnéztem közel 2 órányi oktatóvideót az oldal funkcionalitásáról, majd előfizettem egy 5 dolláros csomagra, amivel hozzáférést kaptam a CCD-k nagy felbontású Fit és Tiff felvételeihez. Ezzel a Demo-Upgrade csomaggal 3 új-mexikói, 2 spanyol és 1 ausztrál távcsőhöz lett zöld utunk:

Itelescope world wide map

A 3 helyszínben az a legjobb, hogy legalább az egyiken mindig éjszaka van, ezért ha szerencsés az időjárás és van szabad műszer, akkor a nap minden percében lehet valahonnan exponálni.

Az első próbálkozáskor közel 90%-os volt a Hold, ezért jelentős exponálási kedvezményt kaptam a rossz látási viszonyok miatt. A távcsőbérlést itteni idő szerint február 28-án reggel negyed 10 körül követtem el az M81 spirálgalaxisra a T3-as új-mexikói távcsővel. Ez az objektum ~80 fokra volt a Holdtól, ezért a legnagyobb fényszennyezést messze elkerülte. A bérlés időpontjában ottani idő szerint 7 órával kevesebb volt, tehát még javában éjszaka. A T3-as távcső egy Takahashi TOA-150-es fluorit lencsés apokromátot takart, erről a japán márkáról azt kell tudni hogy az apokromát lencsés távcsövek között minőségben piacvezető, kifejezetten asztrofotózáshoz és CCD-s képalkotáshoz használják ezeket a méregdrága műszereket.

M81-M82 galaxis

A 4. csillagász táborban készült felvétel az M81-M82 galaxispárról (2011.08.05. 23:25 Rózsaszentmárton, Celestron EQ-5 mechanika, 80/480 Meade apokromát, Canon EOS 550D, 6×5 min manuálisan vezetve, ISO800, feldolgozás: DeepSky Stacker, Photoshop)

Az első bejövő adatok nagyon sötétek lettek, ezért összesen 10×5 percet exponáltam a fentebb látható spirálgalaxisra. Az képek stackelésével akkor még nem foglalkoztam, gondoltam ilyen szuper műszerrel majd gyönyörűen ki fognak fényesedni a spirálkarok – nem így lett. Március elsején a Könyvesben tartották a csillagász diákolimpia versenyét, ami jó apropónak tűnt hogy Krisztiánnak és Balázsnak megmutassam az iTelescope vezérlőpultját, és azon a délelőttön is kibéreljük a T3-at. Mivel az M82 (Szivar-galaxis) fényességében még az M81-nél is halványabb ezért 10×10 perces expozíciót (1 óra 40 perc) állítottunk be. Hazaérve elég elkeserítő volt végignézni, hogy még ezek a 10 perces képek is tök sötétek lettek, ráadásul az egyik felvételen még egy műhold is gyönyörű átlót húzott.

Nekiláttunk a képek feldolgozásának, először kezdtem a saját M81 felvételeimmel, ami stackelés után se akart több részletet mutatni magából. Több óra próbálgatás után se lett olyan eredmény, amilyet szerettem volna, úgyhogy ezt a képet most nem osztom meg veletek. Az M82 galaxis exponálását és feldolgozását is 100%-ban Balázs és Krisztián végezték, ebből – a körülményekhez képest – nagyon jó felvételt sikerült kihozniuk:

M82 Tószegi Balázs

Tószegi Balázs verziója az M82-ről, a mag környéki sötétebb részleteket kiemelve (iTelescope -T3 – New-Mexico, 10×10 min, feldolgozás: Deepsky Stacker, Photoshop)

M82 Kis Krisztián

Kis Krisztián verziója az M82-ről, ezen a galaxis kiterjedése, ködös részei figyelhetőek meg jobban (iTelescope -T3 – New-Mexico, 10×10 min, feldolgozás: Deepsky Stacker, Photoshop)

Viszonyításképpen itt egy 10 perces nyers kép az M82-ről, 10db ilyen sötét képből összegezték a két fenti képet…

Utólag visszagondolva hiba volt a T3-at másodszor kibérelni, talán ha az M81 képét egyből feldolgozom, akkor hamarabb leesett volna, hogy hiába a Takahashi távcső ha annak végén csak egy 2 megapixeles fényérzéketlen szenzor van. Legközelebb jobban oda kell figyelni ezekre a paraméterekre is, mert a szenzor paraméterei teljesen elkerülték a figyelmemet. Összehasonlításképp itt van egy kép, amit évekkel ezelőtt készítettünk az akkor még működő Meade RCX-400-as távcsövünkkel:

A 2. csillagász táborban készült felvétel az M82 galaxisról (2009.06.20. 01:52 Rózsaszentmárton, 305/2438 Meade RCX-400, Canon EOS 40D, 92 sec vezetés nélkül, ISO1600, feldolgozás: Photoshop)

Nevetséges, hogy 1,5 percen mennyivel fényesebb képet kaptunk több éve, mint az iTelescope távészlelésen. Olcsó bérlése ellenére nem jó távcső-szenzor páros a T3, úgyhogy legközelebb egy másik műszerrel próbálkozunk, lehetőleg olyan objektumra, amiről még soha nem készítettünk felvételt. A másik, hogy jobban bele kell merülni a feldolgozási utómunkákba mert ha erre a bizonyos SBIG ST-2K szenzorra rákeresünk, egészen elképesztő képtalálatok jelennek meg, tehát nem lehet mindent a szenzorra fogni.

A fenti képekhez használt iTelescope profil egyenlege lefogyott és csak súlyos pénzekért lehetne tovább upgradelni (például 40 pont – 40 dollár). Ellenben friss regisztrációval kedvezményesen 70 pontot lehet nyerészkedni 5 dollár befektetéssel, ami nagyon jó ajánlat. Ezzel a trükközéssel átszámolva ~7-14Ft/perc összegért lehet bérelni ha Hold kedvezmény van, és ~14-28Ft/perc körüli áron a Hold mentes éjszakákon, ahol az ár az adott távcső bérlési ára miatt változik.

Pár száz forintért nagyon megéri ilyen észleléseket végezni, hiszen év közben nem sok mozgásterünk van a fényszennyezett újpesti csillagvizsgálóban. A következő távészlelések már tervben vannak, figyeljétek a frissítéseket!

Kategória: iTelescope