Eratoszthenész-mérést végeztek a diákok!

Szerző: Udvardi Imre Közzétéve:

Idén márciusban a 9.C osztály egy nagyon érdekes mérésben vehetett részt. Udvardi tanár úr bennünket kért meg, – mint első természettudományos osztályt – hogy egy nemzetközi projekt részeként a tanár úr közreműködésével méréseink segítségével kiszámítsuk a Föld kerületét. A mérést a görögországi Ellinogermaniki Agogi’s (EA) Research and Development Department szervezte. 77 országból 802 iskola vett részt a kísérletben.

Eratoszthenész i.e. kb. 200 évvel kiszámította a Föld kerületét. Tudta, hogy a nyári napfordulón helyi idő szerint délben a Nap pontosan Asszuán városa felett lesz, a napsugarak ekkor itt merőlegesen érkeznek a Föld felszínére. Ez azért van, mert Asszuán a Ráktérítőn fekszik. Azt is tudta, hogy helyi idő szerint délben Alexandriában a nyári napfordulón a Nap 7 fokkal volt délebbre az égbolt legmagasabb pontjától. Felhasználva ezeket az információkat, illetve Asszuán és Alexandria távolságát, kiszámolta a Föld kerületét.

Ágoston tanárnő segítségével regisztráltuk az iskolát a kísérletbe. A regisztrált iskolák közül kiválasztottunk néhányat, amelyek hasonló hosszúsági fokon találhatók, mint a mi iskolánk, és legalább 200 km távolságra helyezkednek el tőlünk. Schmieder Sztella felvette a kapcsolatot az iskolákkal, hogy a mérési adatokat ki tudjuk cserélni egymással.

Eratoszthenész mérését ismételtük meg március 21-én, amikor a Nap delelt. Az osztályból tízen mértünk párokban a csillagvizsgáló teraszán. Szerencsére, ragyogó napsütés segítette a kísérletünket. Egy méter hosszú rúd árnyékát mértük meg egy perc alatt háromszor. A kapott adatokat átlagoltuk, és tanár úr kiszámolta a Föld kerületét.

Hermann Ádámnak és Dalmadi Ákosnak sikerült a legjobban a mérés. Mérésük és az elméleti érték között csak 0,001% volt az eltérés. Az eredményeinket négy másik iskola eredményével is összehasonlítottuk, és feltöltöttük a mérést szervezők honlapjára. A kísérlet befejezéseként Udvardi tanár úr tartott egy rövid előadást az egész osztálynak a mérésről, a számítások csillagászati hátteréről és arról, hogyan kell kiszámolni a Föld kerületét ezekből az adatokból.

A mérésben résztvevő diákok:

Besze Viola – Ferenczy Tímea

Hermann Ádám – Dalmadi Ákos

Kovács Petra – Storcz Vivien

Hartmann Levente – Kerekes Kende

Makó Sarolta – Schmieder Sztella

Izgalmas élményben volt részünk. Örömmel vettünk részt ebben a nemzetközi kísérletben, és büszkék vagyunk a fiúk hihetetlenül pontos mérési eredményére!

 

Mérőpárok Mérés(km) Elméleti érték(km) Eltérés(%)
Besze Viola-Ferenczy Tímea 39 969 40 075 0,003
Hermann Ádám-Dalmadi Ákos 40 057 40 075 0,001
Kovács Petra-Storz Vivien 39 563 40 075 2
Makó Sarolta-Schmieder Sztella 38 758 40 075 4
Hartmann Levente-Kerekes Kende 40 244 40 075 1

 

Schmieder Sztella – Ágoston Éva

 

Kategória: Észlelések