A Könyves és a napfogyatkozás

Szerző: Horváth Balázs Közzétéve:

Ma (2015. március 20-án) a tavaszi napéjegyenlőség napján Magyarországon részleges napfogyatkozás volt megfigyelhető. Európából az Atlanti-óceán északi részén teljes napfogyatkozást lehetett látni.

Az eseményeket a Könyves csillagvizsgálójából csodálhatta meg az iskola több mint 600 diákja.

A Könyves Kálmán Gimnáziumban 1956 óta működik a Kulin György által megálmodott, ma az ő nevét viselő csillagvizsgáló. Az itt található műszerekkel a gimnázium diákjai már eddig is több, amatőr viszonylatban kiemelkedő felvételt készítettek az égbolt csodáiról.

9:39 és 11:58 között valamennyi diákunk lehetőséget kapott, hogy speciális szemüvegen, valamint a gimnázium különböző távcsövein keresztül figyelhesse meg a nem mindennapi látványt. Az eszközparkból 3 távcső állt az érdeklődők rendelékezésére: egy 150 / 1600-as refraktor, egy 80 / 480-as MEADE ED APO és egy TZK orosz katonai binokulár. A látványon kívül ezeknek az eszközöknek a használata is érdekesnek bizonyult.

Ahogy az előző alkalomkor, 2006. március 29-én, úgy a mostaninál is ott voltak a Könyves csillagászai, hogy megmutathassák a többieknek ezt a csodás jelenséget. Izgatottan várjuk a következő, Magyarországról is teljesnek látható napfogyatkozást, ami 2081. szeptember 3-án várható. A Könyves ott lesz. Szeretettel várunk akkor is minden érdeklődőt!

Néhány kép az érdeklődő Könyves-diákokról, reméljük, ezek a felvételek kicsit vissza tudják adni azt a hangulatot, ami a csillagvizsgálóban volt ma délelőtt: