Napóra

Miért ilyen alak van a napóra közepén?

  • A napóra közepén látható 8-ashoz hasonlító alak neve analemma. Ezt az alakot úgy kaphatjuk meg, hogyha egy éven keresztül nyomon követjük a Nap mozgását az égbolton. Ha minden nap ugyanabban az időpontban, mondjuk délben lefényképezzük a Nap helyzetét, és az így kapott képeket összehasonlítjuk, azt látjuk, hogy a Nap egy ilyen alakot rajzol ki az égbolton. Ez alapján azt látjuk, hogy a van, amikor ugyanabban az időpontban a Nap magasabban van, és van, amikor alacsonyabban. Illetve van, amikor egy kicsit előrébb jár a pályáján, és van, amikor kissé hátramarad. Ezeknek a mozgásoknak az oka a következő:


sftp://dalyag@elysium.elte.hu/home/dalyag/public_html/css/style.css
  • Függőleges elmozdulás: könnyen megfigyelhetjük, hogy nyáron a Nap magasabban látszik, mint télen. Ennek oka a Föld tengelyferdesége. Ahogy a Föld egy év alatt megkerüli a Napot, a tengelyferdesége miatt folyamatosan változik, hogy az adott napon mondjuk délben a Föld melyik pontjára süt merőlegesen a Nap, vagyis hol fogják az emberek pont a fejük felett látni a Napot. Ahogy a lent ábrán láthatjuk, a nyári napfordulón (június 21.) a Ráktérítőre süt merőlegesen a Nap, vagyis az északi félteke lakosai viszonylag magasn látják. A téli napfordulón (december 21.) a Baktérítőre süt merőlegesen a Nap, vagyis ilyenkor az északi félteke lakosai alacsonyan látják a Napot.


  • Vízszintes elmozdulás: a Föld nem egyenletes sebességgel kering a Nap körül. Ennek oka az, hogy nem körpályán, hanem ellipszispályán mozog, ahol Kepler törvényei értelmében a Nap közelében gyorsabban halad, mint a Naptól távol. És hogyha a Föld gyorsabban kering, akkor a Földről nézve úgy látjuk, mintha a Nap mozogna gyorsabban az égen. Ezt mutatja be a lenti ábra, amely az év különböző napjain reggel 8 órakor mutatja a Nap állását:



A következő településeken találkozhat napóráinkkal: Zsombó

Ha Ön is szeretne hasonló napórát a településére, érdeklődjön nyugodtan Kálmán Józsefnél a következő elérhetőségeken:
Tel: +36309925504
E-mail: jozsef.kalman@gmail.com




Flag Counter